Wordpress Kişisel/Özelleştirilmiş Devamını Oku linkleri - WordPress Türkiye İletişim

Wordpress'de Yazı Özeti ve Devamı Etiketi

Bu dökümanımda genel olarak WordPress’in en sık kullanılan iki yazı aracına deÄŸineceÄŸim. Hızlıca konuya girmek istiyorum. Laf kalabalığını daha sonra yaparız.

Genelde WordPress’de uzun yazılarımızı direk olarak yayınlamıyoruz. Yazımızda bir giriÅŸ yapıyoruz ve yazıyı tam buradan sonra kesmek amacıyla “more” aracını kullanıyoruz. Yazım kısmındaki HTML bölümüne bakanlar olduysa eÄŸer, <!– more –> aracından bahsettiÄŸimi anlamışlardır :)

Şimdi tabi genelde kullandığımız yöntem budur. Ancak the_excerpt fonksiyonunu kullananlar da az değildir. Bu kodun, temanızın index.php dosyasında, the_content fonksiyonu yerine kullanıldığını biliyorsunuzdur. Bu fonksiyonun amacı yazıyı belli bir kelimeden sonra kesmek, yani bir nevi otomatik özetleme aracıdır. Şimdilik yazımın girişinde kısaca the_excerpt ve more araçlarından bahsettim. Ancak yazının devamında gayet geniş bir anlatım yaptım.

Öncelikle, the_excerpt fonksiyonunu neden kullanmamamız gerektiğini listeleyelim:

  1. Yazı formatındaki ayarlarınızı kaybedersiniz. (sonuçta özetleme yaptığı için hiç bir stili almaz, okuyucular ancak yazıya tıkladıklarında yaptığınız değişiklikleri farkederler)
  2. Resimler gösterilmez (excerpt kodunu çağırdığınızda bir süzgeçleme yapar ve resimleri almaz)
  3. Eğer siz, yazım alanında herhangi bir özet belirtmemişseniz, WordPress otomatik olarak özet yapacağından, yazının kesileceği yer, çok saşma bir yer olayabilir.
  4. Eğer ekrana gelen özet kısmı çok etkileyici değilse, okuyucularınız devamını okumayacaklardır bile.

Daha İyi Bir Yazı Özeti

Eğer sunuş tarzınızdan dolayı endişeliyseniz, en azından yazı yerleşiminizi iyi yapmaya dikkat edin. Yazılar nerede olacak, resimleri nereye koyacaksınız, nasıl bir giriş yapacaksınız? Bunlara karar verirken, çok dikkat etmeniz gerekiyor.

EÄŸer gerçekten endiÅŸeliyseniz, hiç deÄŸilse yazının özet kısmını güzel hale getirin :) Sakın ama sakın, özetlemeyi WordPress’e bırakmayın! Sonuçta amacımız özet kısmı ile insanları meraklandırıp, yazı sayfasına girmelerini saÄŸlamak.

‘More’ Etiketi

More (devamı), yazı özetlemede en çok tercih edilen etiket olsa gerek. Neden More etiketi dediÄŸimden yazının giriÅŸ kısmında bahsetmiÅŸtim. EÄŸer, the_excerpt sizin iÅŸinizi görmüyorsa, kullanabileceÄŸiniz en iyi ÅŸey, “more” etiketi olacaktır.  Bu etiketi kullanma amacımız, yazıyı belli bir yerden ikiye bölmek. İlk kısmı okuyucuya gösterip, sayfamıza çekmek.

İşin en güzel yanı da, yada çok tercih edilmesinin nedeni, böleceğimiz yeri yazı yazarken belirleyebilmemiz olsa gerek. Örneğin bir metin yazdınız ve bu etiketi kullanarak, yazıyı bir yerden kestiniz. Yazı alanındaki HTML kısmına baktığınızda şöyle görünecektir:

Giriş ve karşılama yazısı. Yani more etiketini kullandığınız yerin hemen öncesi.
<!-- more -->
Yazının devamı yani ikinci kısmı.

Bu yazıyı index.php de şu şekilde göreceksiniz:

GiriÅŸ ve karşılama yazısı. Yani more etiketini kullandığınız yerin hemen öncesi. Devamını oku…

‘more’ Linkini Özelleştirmek

Wordpress de varsayılan olarak gelen, (devamını oku…) baÄŸlantısı kimin ilgisini çeker Allah aÅŸkına ? :D Yani eÄŸer ziyaretçilerinizi sitenizde tutmak istiyorsanız, ilgi çekecek bir baÄŸlantı koymanız lazım.

Endişelenecek hiç bir şey yok, bunu yapmak da gerçekten kolay :)

Birinci Yöntem: the_content() fonksiyonunu özelleştirmek

Öncelikle temanızın index.php dosyası içerisinde,

<?php the_content(); ?>

fonksiyonu olmalı.

Şimdi biz bu fonksiyonu biraz düzenleyip, şu hale getiriyoruz:

<?php the_content('Daha bitmedi devamı da var!'); ?>

Yukarıdaki yazımız şöyle görünecek:

Giriş ve karşılama yazısı. Yani more etiketini kullandığınız yerin hemen öncesi. Daha bitmedi devamı da var!

Bu da mı hoşunuza gitmedi. O zaman yazı başlığını da ekleyip, biraz daha süsleme yapalım.

<?php the_content(get_the_title().' yazısının devamını okuyun &raquo;'); ?>

Bu yazının, anasayfadaki görüntüsü de şu şekilde olacaktır:

GiriÅŸ ve karşılama yazısı. Yani more etiketini kullandığınız yerin hemen öncesi. Wordpress’de Yazı Özeti ve Devamı Etiketi yazısının devamını okuyun »

İkinci Yöntem: <!–more–> Etiketini ÖzelleÅŸtirmek

Bu gayet basit ve en kullanışlı yöntem olsa gerek. Kendimde bu yöntemi öğrendiğimden beri kullanıyorum. :)

Birinci yöntemde dikkat ettiyseniz eÄŸer, her yazı için aynı mesajı getiriyorduk. En fazla bir baÅŸlık deÄŸiÅŸiyordu. Ama iÅŸte bu yöntem sonucunda her yazıya uygun bir mesaj belirleyebilirsiniz. Sanırım WordPress’in en bilinmeyen yöntemi bu olsa gerek ;) Gözden kaçmış sanırım :D

Örneğin yazınızı yazdınız ve böleceğiniz yeri belirlediniz. Hemen yazı alanında HTML görünümüne geçiyorsunuz. En başta görebileceğiniz tek şey,

<!--more-->

etiketi olacaktır. Bizim işimizde zaten bu etiketle. Çok ufak bir düzenleme yaparak yazılara özel devamı linkine sahip olacağız. ;) Bunun için sadece şunu yapıyoruz:

<!--more Yazıya özel devamını oku linki-->

ÖrneÄŸin ben ÅŸu an okuduÄŸunuz yazı için, “Anlatım için yazıyı okumaya devam edin! »” yazısını belirlemiÅŸtim. Bunu ÅŸu ÅŸekilde yaptım:

<!--more Anlatım için yazıyı okumaya devam edin! &raquo;-->

Gördüğünüz gibi çok basit bir değişiklik yaparak, yazılarımıza özel link verdik :)

Pek kaynağa bağımlı kalmamaya ve anlayacağınız dilde anlatmaya çalıştım, umarım beğenmişsinizdir :)

Kaynak: http://blogsessive.com/blogging-tools/wordpress-post-excerpts-more-tag/

Benzer Yazilar


“Wordpress'de Yazı Özeti ve Devamı Etiketi” için 9 Yorum var

  1. salihrocker diyor ki:

    merhaba, acaba özet bölümünde görüntülenecek olan karakter sayısını nereden değiştirebilirim, tema ya uymuyor çok fazla karakter var

  2. Burak diyor ki:

    Hocam bilgiler için teşekkür ederim. Nacizene bir sorum olacak size. Benim de temadan kaynaklana bu more yani devamını okuyun kısımı var ama ben bu sınırlama olmasını istemiyorum yani konunun içine giren direk tüm yazıları görsün ve resimleride görsün, bahsettiğiniz gibi excerpt kodunun yerine ne yazmalıyım?

    Aslında bende ki kod da şu şekilde;

    excerpt kodu;

    Şİmdiden ilginiz için teşekkür ederim.

  3. Kalpsiz diyor ki:

    Güzel yazı için tÅŸkler… ben özet kısmını sabitlemek istiyorum tüm yazılarda,yazının stili ne olursa olsun anasayfada standart oolsunlar yazı stilleri nasıl yapabiliriz…

  4. UmutxTR diyor ki:

    Ama şöyle yaptım index.php de bunu buldum benim kodlarda “Yazının kalanını okuyun” gibisinden biÅŸe yoktu, orası boÅŸtu.. oraya biÅŸiler yazınca artık görünüyor :D teÅŸekkür ederim.

  5. UmutxTR diyor ki:

    EÄŸer bu kod yoksa :S ki bende yok..

  6. UmutxTR diyor ki:

    Hocam yazı için teÅŸekkürler fakat ben bu “more” olayını kullanamıyorum :S Editördeki butona basıp deniyorum olmuyor.. htmlden more nin devamına yazı ekliyorum yine olmuyor.. devamı için tıklayın gibi ÅŸeyler çıkmıyor. more etiketi adına hiçbirÅŸey sayfamda görünmüyor.. Sizce temadan kaynaklanabilir mi?

  7. Semih diyor ki:

    Temanızın varsa home.php yoksa eğer index.php dosyasını açınız. Daha sonra the_excerpt yazıp arama yapın. Eğer bu kod varsa, more etiketini tanımaz, otomatik olarak sınırlama yapar ;)

    Bu kodu bulursanız, aşağıdaki kodla değiştirin:
    <?php the_content('Yazının kalanını okuyun »'); ?>

Kendimi Şanslı Hissediyorum

Şansını denemek istiyorsan, yukarıya tıkla :)

Duyuru

WordPress'inizi yeni özellikler için ve olası güvenlik açıklarına karşın 3.0 sürüme yükseltmeniz tavsiye edilir.

Yükleme Sayfası

Bağış

Bağlantılar

  • Lida turunç filizleri ile üretilmektedir
  • Biber Hapı Meksika Biber Kapsülü.